Connect with us

Ekonomija

Vareš ima najviše kandidata za načelnika u ZDŽ, Memagić već pobjednik u Olovu

U tri grada i devet općina Zeničko-dobojske županije, prema preliminarnim potvrđenim listama Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, za pozicije gradonačelnika i općinskih načelnika na Lokalnim izborima 2024. godine borit će se ukupno 42 kandidata, a jedini siguran pobjednik već sada je aktualni načelnik Olova, 69- godišnji Đemal Memagić iz Stranke demokratske akcije, piše Fena.

Memagić je, naime, jedini kandidat za tu poziciju u Olovu te ujedno i najstariji kandidat za čelnu poziciju u nekom od gradova ili općina ZDŽ.

Očito se nitko nije želio suprotstaviti ovom uspješnom gospodarstveniku, osnivaču i vlasniku kompanije “Alma Ras”, koji je prvi put na načelničku poziciju u tom gradiću izabran 2012. godine pa će mu ovo biti četvrti mandat.

Memagić, poznato je, sva svoja primanja koja zaradi kao načelnik usmjerava za stipendiranje studenata i đaka te kupovinu udžbenika i opreme za prvačiće iz svog grada, odnosno plaću dobiva samo zbog zakonske obveze uplate doprinosa.

Najviše, pak, kandidata za načelničku poziciju prijavljeno je u jednoj od najmanjih općina ove županije, Varešu, gdje će se nadmetati čak šest kandidata. Među kojima i aktualni načelnik Zdravko Marošević.

Osim aktuelnog načelnika Zdravka Maroševića (HDS), koji se bori za treći mandate, kandidati u tom gradu još su i Emir Islamović (SDA), Mirnes Ajanović (SDP), Nurdin Begović (SBiH), Fahrudin Brkić (NiP) i Mujo Kamenjaš (Naprijed BiH!).

Marošević je, međutim, dva dosadašnja načelnička mandata izborio kao kandidat Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, dok će ovoga puta biti kandidat novog političkog subjekta na sceni u toj županiji, Hrvatskog demokratskog saveza (HDS).

HDS je registriran u Žepču, a na njegovom je čelu Ivo Tadić, aktualni neovisni zastupnik u Skupštini ZDŽ-a i u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji je s Maroševićem i još nekim dužnosnicima, krajem prošle godine, napustio HDZ i priključio novoj parlamentarnoj većini u Skupštini ZDŽ-a te partricipiraju i u Vladi ZDŽ (Antonio Šimunović, ministar rada i socijalne politike-op.a.).

HDS će imati svog kandidata za načelnika i u općini Žepče, a kandidirali su bivšeg zastupnika u Skupštini ZDŽ i ministra financija u Vladi ZDŽ Andreja Kajića. Žepče je, inače, općina koja ima i najdugovječnijeg načelnika u toj županiji- Matu Zovku iz HDZ-a.

Zovko je prvi put načelnik te općine bio od 1995.-2000. godine, da bi na izborima 2004. godine prvi put i izravno izborio načelnički mandat. Zovko je na tu poziciju pet puta izravno biran, a sada će se boriti za ukupno sedmi mandat. U očekivanom rasipanju glasova u hrvatskom korpusu između Zovke i Andreja Kajića (HDS), kao pobjednik bi mogao čak izaći Suvad Hadžić iz SDA.

HDZ je za načelnika Usore ponovo kandidirao Zvonimira Anđelića, koji je svojevremeno bio i ministar u Vladi ZDŽ, a za treći načelnički mandate borit će se protiv Daliborke Matošević (HDZ 1990)./HMS/

Continue Reading