Connect with us

Politics

ČOVIĆ: Moj optimizam je potrošen u ovih 6 mjeseci, raščistili smo pitanje je li nešto u skladu s ‘EU standardima’

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović , rekao je novinarima da su pregovori u Neumu završeni u ovom formatu te da je izgubio optimizam koji je gajio posljednjih šest mjeseci dodavši da ipak ima određenih pomaka barem u onom dijelu da su se neke stvari u Neumu konačno istjerale na čistac.

“Želja je bila da provedemo sporazum iz Mostara i riješimo pitanje legitimnog predstavljanja na svim razinama”, rekao je Čović

On dodaje da su ovi pregovori značajni zbog toga što su se po prvi putna stol stavili konkretni prijedlozi i inicijative.

Dobili smo nekoliko prijedloga o izboru članova Predsjedništva. Mislim da smo raščistili pitanja je li ovo što predlažemo ‘u skladu s EU standardima’”, rekao je Čović pojašnjavajući da je dp sada prijedloge na stol stavljao samo HDZ i predstavnici hrvatskog naroda.

-Mi smo po sve četiri tačke, naročito oko Izbornog zakona i rješenja problema Doma naroda dali konkretan prijedlog, ali smo ovog puta dobili i pisane prijedloge drugih kolega – dodao je Čović

I on je potvrdio da će pregovori biti nastavljeni te je istaknuo da u ovom formatu pregovori više nemaju smisla.

“Očekujem da neko od pridošlih kolega organizira sastanak. U osnovi, uradili smo sve što smo dali sebi za zadatak. Politička situacija je nama bila motiv da sjedimo ovoliko sati. Sada ćemo imati ozbiljan posao, svi ćemo morati podnijeti izvještaj”, naglasio je Čović.

Prema njegovim riječima, ključno je zaštiti Ustav BiH i Daytonski sporazum.

Govoreći o konkretnim prijedlozima Čović je kazao da su predložili elektorski model iz dvije izborne liste.

“Iz toga bi se moglo jamčiti da Bošnjaci i Hrvati biraju svoje predstavnike”, rekao je Čović i dodao da su dobili i prijedlog s bošnjačke strane koji je, kako kaže, došao prilično kasno i nije bilo vremena za njegovu detaljniju elaboraciju.

Što se tiče domova naroda, Čović je rekao da su predložili 16 plus 1 model, da se 16 izaslanika bira po brojnosti.

-Jutros smo predlagali elektronski model u Federaciji BiH s dvije izborne liste. Dobili smo onda i prijedlog s bošnjačke strane. Mislim da uz jedan ozbiljan rad da smo ovo uradili prije šest mjeseci, danas bismo imali dogovor. Oko Doma naroda mi smo predlagali 16 plus 1 model, da 16 ide po modelu brojnosti, a da 17-og biraju sve županije – poručio je predsjednik HDZ-a BiH./HMS/

Continue Reading