Connect with us

Uncategorized

Fra Andrija Nikić “Koncert kao dar za rođendan Kraljice Katarine”Mostar, 25.10.2024.

Mostar, 25.10.2024.
HD hercega Stjepana Kosače 18. sati
Lijepo i nezaboravno.
Koncert kao dar za rođendan Kraljice Katarine
HKD Napredak i HAZU Mostar su u HD hercega Stjepana Kosače priredili nezaboravan kulturni sadržaj, gostovanje svjetski poznate pijanistice Yoko Nishii. Istinski umjetnički događaj s obzirom na reference pijanistkinje čija karijera zvijezde ne jenjava.KONCERT U MOSTARU: Koncert pijanistice Yoko Nishii povodom obilježavanja 600. obljetnice rođenja Kraljice Katarine - Fenix Magazin
Koncert odabranog sadržaja kompozitora:  Josipa Štolcera, Franza Liszta, Roberta Schumanna, Kosaku Yamada, Toru Takemitsu i  Dore Pejačević, dakle domaćih i stranih autora predstavljao je bogatstvo autorskih uradaka a na radost probrane publike različitih ukusa.
U obraćanju  predsjednik Napretka fra Andrija Nikić je citirajući riječi velikoga Johanna Wolfganga von Goethea akcentirao čovjekovu potrebu za svim granama umjetničkog izraza. Goethe piše: ” Čovjek bi  trebao slušati malo glazbe, pročitati malo poezije i vidjeti finu sliku svaki dan svoga života, kako ne bi svjetovne slike izbrisale osjećaj za ljepotu koju je Bog ugradio u ljudsku dušu”
Fra Andrija je podsjetio na životnu stazu Kraljice Katarine:   ” U svojim mislima pratimo jedinstvenu djevojčicu od 1424 godine  u raspjevanu i zamišljenu djevojku, a od 1446 godine suprugu. majku i kraljicu, od 1461. godine udovicu, te od 1463. godine kraljevski dvor je u izgnanstvu, majka kraljica je i tužna majku zarobljene djece. Dostojanstveno zastupa svoje Kraljevstvo u izgnanstvu istovremeno ožalošćena i zabrinuta za svoju zarobljenu djecu.
Zemljopisno njen životni put je započeo rođenjem u Blagaju, plodonosno se ostvario na Bobovcu, a tragično obilježen relacijom kojom se domogla slobodnih teritorija svoga Kraljevstva:  Blidinje, Počitelj, Drijeva-Gabela, Slano, Dubrovnik i Split gdje je boravila  oko dvije godine te nekoliko puta obilazila Hercegovinu i slobodne krajeve svog Kraljevstva. Nastavlja put Šibenika i franjevačkog samostana u Trapnju. Plovi na drugu stranu Jadrana, te preko Ancone stiže u Rim u kojem će ostati do smrti, gdje je i njeno vječno počivalište kao trećoredice franjevačkog reda. Umrla je 25.listopada 1478. godine.  Sahranjena  je pred glavnim Oltarom franjevačke basilice Aracoeli u Rimu
Pet dana prije smrti napisala je Oporuku, koju je dr. Tomislav Mrkonjić prvi put pročitao na hrvatskom jeziku za vrijeme održavanja međunarodnog znanstvenog skupa u Mostaru 1.listopada 2024 godine.” kazao je fra Andrija  Nikić da bi potom pružio nekoliko informacija o uglednoj gošći svjetskoj pijanistici Yoko Nishii.
Bl. Katarina Kosača-Kotromanić, 25. listopad
Kraljica dobra bješe Katarina.  Glas o njezinoj svetosti od davnina je prisutan u hrvatskom narodu u BiH koji ju, zahvaljujući franjevcima, časti kao blaženicu. Na današnji je dan 1478. u Rimu, kamo se povukla bježeći pred Turcima, umrla pretposljednja bosanska kraljica i franjevačka trećoredica Katarina Kotromanić Kosača. Premda nije zabilježeno da je vođen službeni proces za njenu beatifikaciju, niti da je proglašena blaženom, ipak je glas o njezinoj svetosti od davnina prisutan u hrvatskom narodu u BiH koji ju, poglavito zahvaljujući ocima franjevcima, časti kao blaženicu.
Umrla je na današnji dan 1478., ostavivši u oporuci Bosnu papi. Pokopana je u franjevačkoj bazilici Santa Maria in Ara caeli, u podnožju Kapitola. Katoličke žene iz okolice Kraljeve Sutjeske i danas nose crne marame, u znak žalosti za svojom dobrom kraljicom Katarinom.
https://www.youtube.com/watch?v=jhctOrm7zhQ

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)